Voor levensgenieters

Tapperie de Gats

Op de markt in Sittard ligt een prachtig geel monumentaal pand uit 1535. Na jaren afvragen hoe dit gebouw er van binnen uit ziet, zijn we met vrienden gaan eten bij Tapperie de Gats die hierin gevestigd is. Van buiten lijkt Tapperie de Gats vrij klein, maar dat intieme is nou juist was deze plek bijzonder maakt. 

Je komt binnen en gaat terug in de tijd naar een huiselijk gezellig bruin café. Je kijkt je ogen uit aan alle decoratiestukken van de vloer tot het plafond. Je wordt meteen begroet door de bediening die je voor je zit al een glimlach op je gezicht kan toveren. De mannen zijn zo ontzettend gastvrij en vriendelijk dat je echt de Limburgse sfeer kan proeven. En over proeven gesproken, dat kun je hier als bierliefhebber heel goed. Met maar liefst 100 soorten speciaalbier is er de nodige keuze. 

Ik kan uit eigen ervaring geen tip geven over een lekker biertje, want ik drink niet graag bier. Mijn partner heeft een Slurfke gedronken, wat een donker bier is gemaakt van gebrande mout met de aroma van karamel en koffie met daarnaast ook fruitige aroma’s van banaan en vanille afkomstig van het gist. Dit is een stevig bier met een alcoholpercentage van 8.5%. De banaan is de enige smaak die mijn partner er niet uit heeft kunnen halen. Dit biertje past goed bij stevige hartige maaltijden.  

Bij onze hoofdgerechten kregen we een gedeelde salade, wat zorgde voor een lachwekkend moment. De slablaadjes werden op een groot bord met mes en vork geserveerd en zonder erbij na te denken hebben we deze met z’n vieren met de hand opgegeten. Dit zal ik maar wijten aan de huiselijke sfeer waarin je toch net wat minder nadenkt over hoe je netjes moet eten. De sla was fris met een licht zurige dressing.

De hele dag had ik mij al verheugd op een hamburger en mijn keuze was dus al snel gevallen op Dé LIM-Burger. Uiteraard wel de 2.0 versie wat wil zeggen dat je er nog uienringen op krijgt voor € 1,00 bijbetaling. Het totaal voor de burger 2.0 is dan € 14,50. Het formaat van de burger is perfect, je moet zowat je kaak ontwrichten om een hap te kunnen nemen. Met de uienringen, kaas, gehakt en spek is het een heel machtige en vettige burger die toch niet te zoutig van smaak is. Met het bekijken van de foto begin ik weer te watertanden, dit is dé burger voor de stevige trek. 

Mijn partner is gegaan voor de ganse portie röbkes voor €19,95. De spareribs zijn gemarineerd in een saus waarvan we nu nog niet weten wat het precies is. Met 3 personen hebben we een Aziatische tint kunnen herkennen door waarschijnlijk ketjap. Het lijkt op een teriyaki saus, maar ook weer niet. Het vlees zelf is aan de buitenkant stevig van de marinade en het bakken. Van binnen is het vlees heel mals en makkelijk van het bot af te halen. 

Ik heb gekozen voor de Dame Blanche van € 9,00. Bij de Dame Blanche krijg je een bol ijs met daarop slagroom en saus gemaakt van chocolademousse. De chocolademousse wordt opgewarmd in de magnetron en de mannen van de bediening dachten er zelfs aan om mijn zwangere vriendin te waarschuwen dat ze niet konden garanderen dat het kookpunt van de mousse voldoende zou zijn. Iets waar ik zelf niet bij stil zou staan, heel attend van de heren!

Van het ijs zelf heb ik niet veel geproefd, vanwege de overheersende chocoladesmaak. Vind ik zelf absoluut geen probleem. Het ijs had een beetje ijskristallen erin zitten waardoor ik mij afvraag of dit eventueel zelfgemaakt wordt. 

Mijn partner heeft als nagerecht gekozen voor de Luikse wafel. De wafel heeft een smeuïge binnenkant met een iets hardere buitenlaag. De wafel is warm en royaal belegd met slagroom en kersen. In de smaak zat een hint van cacao en kaneel, wat goed past bij de zure kersen. De wafel is te bestellen voor € 4,50.

Met heel goede ervaringen op de Markt in Sittard bij andere restaurants, durf ik toch te zeggen dat Tapperie de Gats nog de meest sfeervolle plek uit de reeks is.

Wat is jouw favoriet op de markt in Sittard? Laat het weten in een reactie!

 

Website Tapperie de Gats

 

Foto’s van andere bezoeken aan Tapperie de Gats

Deel deze review

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Januari 2017

Van je hobby meer willen maken, dat is het begin van Eetbaar Limburg.

Ontdekken

AZIATISCH

FAVORIETEN

Promotie
Website doorzoeken