Streekweken Venlo

Zaterdag 15 oktober 2022 starten de eerste Streekweken in Venlo. Op uitnodiging van Venlo Partners zijn wij gaan voorproeven bij 3 deelnemende restaurants.

 

De Streekweken zijn ontstaan uit de gedachte van verbinding. De verbinding tussen lokale producenten en restaurants, maar ook de verbinding van bezoekers in Venlo met de Venloose streekproducten en gastvrijheid.

 

We starten onze tocht bij het pas geopende B-Mich gelegen op de Kwartelenmarkt. We lopen binnen en zien allereerst de grote bar met marmer look. Het restaurant is stijlvol ingericht met warme rustige kleurtinten.

 

Wanneer de groep compleet is starten we met een aperitief, de appelcider mimosa. Wanneer je aan het glas ruikt komt de herfst je tegemoet. De zoete, lichtbittere smaak van de appelcider voert mooi de boventoon in dit drankje wat perfect past bij het seizoen. Aangevuld door de citrus- en kruidige smaak van cointreau en afgemaakt met een lichtbruisende cava en kaneelrandje.

 

De appelcider komt van kwekerij, cidermakerij en tuinen de Gerdeneer. Sinds 2015 maakt de Gerdeneer cider gefermenteerd uit vers geperste appels, die behalve uit eigen boomgaard ook verzameld worden uit natuurlijke boomgaarden met historische appelrassen door heel Limburg. De appels van deze hoogstam boomgaarden die niet beregend en bemest worden, en nooit bestrijdingsmiddelen zien, laten zich van hun allerbeste kant zien in het ultieme eindproduct: Cider.

 

Een goede start van de avond!

 

Je bent wellicht al bekend in Venlo en kent de naam Ald Venlo. Restaurant B-Mich was voorheen Ald Venlo en is overgenomen door de jonge en passievolle chef en onderneemster Michella Behnke. Wanneer zij ons het gerecht komt presenteren straalt de energie en passie voor wat ze doet van haar af.

 

We krijgen als voorgerecht een shiitake ragout met truffel en knoflook crème. Het gerecht past bij de sfeer van het restaurant, warm en rustig. De shiitake kwam goed tot zijn recht in de romige ragout met een vleugje truffel, geen overheersende maar wel een volle smaak. Het knapperige pasteibakje met de knoflook crème maakte het geheel volledig af.

 

De shiitake komt uit de Petrie Shiitake Kwekerij uit Velden. Tunnus Steegh van Shiitake & More teelt al 10 jaar op traditionele wijze shiitakes waarbij hij de natuur probeert na te boosten. Voor het kweken van shiitake heb je goed hout, ruimte en schimmels nodig. “De shiitake is een bospaddenstoel, dus ik probeer in mijn kas een bosklimaat te creëren. Er is voldoende schaduw door middel van een schaduwdoek en ik zorg voor een hoge luchtvochtigheid door een nevelinstallatie.”

 

De shiitake is op het streekweekmenu van B-Mich een prominent ingrediënt en valt ook bij meerdere deelnemende chefs van de Streekweken Venlo in de smaak.

 

We vertrekken van de Kwartelenmarkt naar de Oude Markt waar we restaurant Cabillaud bezoeken.

 

Op de tweede verdieping van De Maaspoort kun je sinds 2015 genieten van culinaire kunstwerkjes én een prachtig uitzicht op de Maas en binnenstad van Venlo.

 

Wanneer we het restaurant binnenlopen nemen we even een moment om de prachtige ruimte in ons op te nemen. De locatie heeft een ruime opzet en toch een sfeervolle inrichting met een goede inzet van licht. Met een open keuken kun je de koks hun creativiteit zien toepassen op de gerechten.

 

We krijgen een in zoutkorst gegaarde knolselderij met koffie gelei, knolselderij mousse, shiitake crumble en chanterelle. Door de bijzondere bereiding van deze ‘vergeten’ groente, zal dit gerecht je lang bij blijven. De knolselderij wordt in een zoutlaag 2 uur lang gegaard, waardoor deze barst van de smaak. Gecombineerd met een krachtige koffie gelei komen de aardse smaken mooi naar voren. Dit culinair hoogstandje werd afgewerkt met knolselderij mousse, shiitake crumble en gebakken chanterelle.

 

Bij dit gerecht is het de knolselderij van Berden Agro uit Boekend die de show steelt. De familie Berden is al meer dan 240 jaar in Boekend bekend om de agrarische activiteiten . Rond 2000 is de specialisatie van knolselderij teelt gestart en deze groente wordt tijdens de Streekweken duidelijk naar voren gebracht.

 

Onze laatste stop van de Streekweken proeverij is bij Frans georiënteerd restaurant Chez l’Hetre.

 

Bij binnenkomst bevindt je je eerst in een sfeervolle loungeruimte waarna je langs de bar loopt om bij de tafelopzet te komen. Het geheel heeft een warm huiselijke en toch ook stijlvolle inrichting.

 

Het gerecht dat we mogen proeven is hert met kruidkoekjus, rode kool, knolselderijpuree, shii-take en frietjes.

 

Het malse en smaakvolle hertfilet werd begeleid door een jus geparfumeerd met kruidkoek op een bedje van gestoofd hertenvlees. De zachte knolselderij puree en quenelle van lichtzure rode kool vulde de volle herfstsmaken aan. Om het geheel af te maken werd het gerecht verder geserveerd met een kruidkoek krokantje, knapperige spruitjes, knapperige frieten en een groene mosterdmayonaise met een vleugje kurkuma.

 

Een unieke combinatie die je smaakpapillen wakker maakt en waar elk ingrediënt op zijn eigen manier uitblinkt.

 

Ook in dit gerecht komt de shii-take van Petrie Shiitake en de knolselderij van Berden Agro terug. Het hoogtepunt van dit gerecht is de hert, afkomstig van Slagerij Edelbrons uit Ysselsteyn.

 

Slager Joost Truijen is in de jaren 90 begonnen met het maken van (h)eerlijke vleesproducten in samenwerking met varkensboer Frank Schepers. Sinds 2015 is Slagerij Edelbrons ontstaan uit de filosofie om puur vlees aan te bieden zonder E-nummers of andere onnatuurlijke toevoegingen. (H)eerlijk vers vlees met de smaak van vroeger en de technieken van nu.

 

Dit was de laatste stop van onze streekweken avontuur, maar zeker niet alles wat er te proeven valt! Tot en met 6 november 2022 kun je de lekkerste gerechten van lokale producten en boeren proeven in de Venlose binnenstad. Via de website van Venlo Verwelkomt zie je alle deelnemende restaurants en lokale makers; https://www.venloverwelkomt.nl/streekweken/.

 

Een speciale dank aan Venlo Partners voor de proefavond waar ook wij meer hebben geleerd en ontdekt van de Venlose restaurants en lokale makers.

Deel deze review

Januari 2017

Van je hobby meer willen maken, dat is het begin van Eetbaar Limburg.

Ontdekken

AZIATISCH

FAVORIETEN

Promotie
Website doorzoeken